بلندگو به چه معناست و تاریخچه این وسیله به چه زمانی بر میگردد

بلندگو یا اسپیکر در اصطلاح به وسیله الکتریکی گفته میشود که انرژی الکتریکی را به صوت تبدیل میکند البته وجود تقویت کننده در کنار اسپیکر باعث بلندتر کردن صدا نیز میشود.

یوهان فیلیپس رایس اولین بلندگوی الکتریکی را در تاریخ 1864 در دستگاه الکتریکی خود نصب کرد که قادر به تولید صدای واضح بود. در واقع اولین بلندگو یا اسپیکری که صدای واضحی انتقال میداد توسط این شخص اختراع شد.

به طور کل امروزه انواع مختلف بلندگو یا اسپیکر برای عموم در دسترس است.که شامل :

  • اسپیکر رایانه یا ثابت
  • اسپیکر های قابل حمل portable ( انواع مدل های بلوتوثی، رادیو و… میباشد)
  • بلندگو خودرو (انواع مدلهای ساب،توییتر،کامپوننت،مید رنج و … میباشد)
  • اسپیکر های خانگی (که میتوان از انواع مدل های سینما خانوادگی و ساندبار نام برد)
  • و …

قطعات تشکیل دهنده بلندگو خودرو

در واقع قطعات تشکیل دهنده بلندگو خودرو به دو بخش ضروری و غیر ضروری تقسیم میشوند

  • ضروری ها که شامل :

  1. ویس کویل یا سیم پیچ :ویس کویل و همان سیم پیچ بلندگو وظیفه ایجاد میدان مغتاطیسی را دارد و ارتعاشات بلندگو را برای تولید صدا درست میکند.جنس سیم های ویس کویل از المینیوم یا مس است که به دور صفحه ای استوانه ای شکل برای دفع راحتتر گرما پیچیده میشوند.
  2. دیافراگم یا صفحه صدا :دیافراگم یک صحفه مخروطی شکل است و ارتعاشاتی که ویس کویل و اهنربا با هم ایجاد میکنند را یه صدا تولید میکند. این صفحه بالای ویس کویل قرار دارد. معمولا جنس دیافراگم پلاستیک، فوم، کاغذ(که بیشتر این نوع استفاده میشود) و … میباشد.
  3. بسکت یا بدنه :بسکت و یا بدنه یک قطعه یکپارچه است که که کلیه قطعات بلندگو در ان سوار میشوند برای بسکت باید از فلزات محکم و سبک استفاده شود به طور کلی جنس بسکت المینیوم و یا اهن است.
  4. سوراند : دیافراگم بعد از دریافت امواج صدا و تولید صدا دچار لرزش میشود و برای کنترل این لرزش شما به سوراند نیاز دارید. سوراند از حرکات کنترل نشده دیافراگم جلو گیری میکند.جنس سوراند به طور معمول فوم است ولی به ندرت از مدل کاغذی نیز استفاده می شود.
  5. اهن ربا یا مگنت :اهن ربا یا مگنت بسته به نوع اسپیکر میتواند یک و یا چند عدد در کنار هم باشند وجود مگنت برای ویس کویل و بلندگو امری حیاتی و لازمه میدان مغناطیسی به صورت دائم است.جنس مگنت از نعودمیوم ویا کبالت است که هردو از الیاژ های مغناطیسی همیشگی هستند.
  • و غیر ضروری ها :

  1. کاور یا رو پوش : محافظ روی باند که برای صدمه ندیدن دیافراگم و سوراند استفاده میشود.
  2. اسپایدر : اسپایدر از ازتعاشات ویس کویل جلو گیری میکند که برای بعضی از ویس کویل های سنگین بسیار ضروری است اما چون به طور معمول جنس ویس کویل های جدید بسیار سبک است از این رو در کلیه باند های تیوتر دار خود محفظه تیوتر این امر را انجام میدهد و نیازی به اسپایدر نیست.
  3. داست کپ یا گرد گیر:داست کپ یا همان گرد گیر از ورود گرد و غبار به درون ویس کویل جلوگیری میکند و معمولا از یک پلاستیک دایره ای شکل استفاده میشود.
  4. محافظ آهن ربا: یک عدد روکش از جنس پلاستیک فشرده که روی مگنت قرار داده میشود و از صدمه دیدن مگنت جلوگیری میکند.

راهنمای خرید بلندگو خودرو

برای خرید بلندگو باید به این چند نکته توجه کنید:

  1. مقاومت یا امپدانس :امپدانس به معنای مقاومت اسپیکر در برابر عبور جریان الکتریکی است. برای تشخیص دقیق امپدانس شما به اهم سنج نیاز دارید معمولا مقاومت باند ها بین 4 اهم، 8 اهم و 16 اهم است که در پشت بلندگو نوشته میشود و البته برای دریافت نهایت کیفیت صدا ،میزان مقاومت دستگاه پخش کننده صوت (امپلی فایر . یا رادیو پخش)باید با مقاومت یا امپدانس بلندگو همخوانی داشته باشند.
  2. سایز و اندازه بلندگو : اندازه و سایز بلندگو بسیار مهم است زیرا اندازه باند ها نسبت به مکان قرار گرفتن شان متغییر هستند و شما باید حتما اندازه و قطر برش محل قرار گیری باند رو اطلاع داشته باشید.
  3. حداکثر توان خروجی : و یکی دیگر از مهمترین نکته های خرید بلندگو توان خروجی آن است. اکثر بلندگو ها دارای یک توان خروجی حداکثری (MAX)، توان ثابت (RMS) و توان واقعی (NOM) هستند.که البته شما باید توان ثابت (RMS) را با دستگاه پخش کننده صوت خود مقایسه کنید و بسنجید تا بهترین کیفیت صدا رو دریافت کنید.

انواع مدل بلندگو خودرو و کاربرد انها:

و در کلام اخر انواع بلندگو را به شما معرفی میکنیم که شامل:

  • بلندگو های گرد: بلندگو های گرد در سه اندازه تولید میشوند 10cm ، 13cm ، 16cm که از مدل 10 سانتی متری برای داشبرد، از مدل 13 سانتی متری برای درب های عقب که در برخی از خودرو ها برای درب های جلو هم استفاده میشوند و مدل 16 سانتی متری که برای داخل درب های جلو قابل استفاده است.
  • بلندگو های بیضی(خربزه ای): اکثر بلندگو های بیضی (خربزه ای) دارای تیوتر هستند و اندازه استاندارد انها 16cmدر 22cm است که به دو دسته تقسیم میشوند دسته ای که توان ساپورت امپلی فایر را ندارند که معمولا توان واقعی انها بین 150 تا 400 وات است و کیفیت صدای نسبتا خوبی دارند. و دسته ای که توان ساپورت امپلی فایر را دارند که توان واقعی انها از 300 وات بالاتر است . و در صدای زیاد به مشکل برنمیخورند و اصلا دچار نویز نمیشوند.
  • کامپوننت (Component):کامپوننت ها به شکل گرد و با اندازه 16cm هستند و قابلیت اتصال به امپلی فایر را دارند کامپوننت ها بیشتر برای کسانی که نمیخواهند در اندازه بلندگو های خودرو تغییری ایجاد کنند مناسب هستند این مدل بلندگو فقط کیفیت صدا را افزایش میدهند.
  • ساب ووفر (Subwoofer): ساب ووفر برای پخش صدای بم (Bass) به کار میروند البته بلندگو های بیضی این کار را انجام میدهند اما کسانی که میخواهند سیستم قویی داشته باشند باید حتما از ساب ووفر استفاده کنند.البته خود ساب ووفر بلندگو مستقلی نیست و حتما باید همراه امپلی فایر نصب شود.
  • توییتر (tweeter):از توییتر برای تولید صدا ریز استفاده میشود و در واقع توییتر صدای موسیقی را پخش نمی کند و فقط صداهای پایین رو پخش میکند.
  • میدرنج (Midrange): میدرنج به تنهایی توانایی تفکیک صدا را ندارد و بیشتر صدا های میانی را پخش میکند.میدرنج باید حتما در کنار یک توییتر و ساب ووفر نصب شود. اما اگر شما از یک ساب ووفر ، توییتر و میدرنج مناسب با استفاده از امپلی فایر در کنار هم استفاده کنید صدایی بسیار زیبا و گوش نواز خواهید داشت.
اشتراک گذاری