تاریخچه جمعه سیاه(Black Friday)و دلیل ویژه بودن این روز

حتما با خود به این موضوع فکر کرده اید که به چه دلیل یک فروشگاه تخفیف های باور نکردنی برای محصولات خود در روز جمعه سیاه یا Black Friday قرار میدهد؟ و تاریخچه این روز به چه زمانی برمیگردد؟

 

با توجه به اظهارات شبکه تاریخی history.com در سال 1950 پلیس شهر فیلادلفیا از اصطلاح جمعه سیاه برای توصیف هرج و مرجی استفاده کرد که روز بعد از عید شکرگزاری رخ داد، یعنی آخرین جمعه ماه نوامبر زمانی که انبوهی از خریداران و گردشگران حومه شهر قبل از بازی بزرگ فوتبال ارتش و نیروی دریایی که در آن شهر برگزار شد، به شهر سرازیر شدند.

و بعد از آن هر سال پلیس های فیلادلفیا نه تنها نمی توانستند آن روز مرخصی بگیرند. بلکه باید در شیفت های طولانی برای رسیدگی به شلوغی و ترافیک اضافی کار کنند.

با این حال تا سال 1961 جمعه سیاه انقدر رواج پیدا کرد که بازرگانان و فروشندگان شهر تلاش نکردند تا اسم این روز را به جمعه بزرگ(بابت شوم بودن و بدشانسی آوردن خود کلمه سیاه) تغییر نام دهند، تا مفاهیم منفی را حذف کنند.

زمانی در اواخر دهه 1980، فروشندگان راهی برای کسب سود بیشتر در روز جمعه سیاه و تبدیل آن به روزی که در ناخوداگاه انسان به عنوان یه رویداد خوب یاد شود پیدا کردند که به جای معنی منفی(هرج و مرج و شلوغی)، روز تخفیف ها و پیشنهادات ویژه معروف شود.

و در نتیجه بعد از چند سال، اخرین جمعه سال میلادی به روزی تبدیل شد که فروشگاه های امریکا به فروش بیشتری نسبت به سال های قبلی دست پیدا کنند.

دلیل و فلسفه اینکه چرا فروشگاه ها با تخفیف های باور نکردنی به استقبال این روز میروند، را میتوان به فروش کالاها با سود بسیار جزئی و خالی کردن انبار های خود دانست. هر چند که بغضی از فروشگاه ها برای فروش بیشتر از کالاهای ویژه ای استفاده میکنند که به اصطلاح به Doorbuster مشهور هستند. Doorbuster به چه معناست؟ Doorbuster به کالاهایی گفته میشود که خواهان بسیاری دارند، به طوری که به دلیل ازدحام و صف های طولانی برای این محصولات احتمال شکستن در ها وجود دارد. هر چند که در همان ساعات اولیه جمعه سیاه این محصولات به فروش میرسند.

همه فروشگاه ها و نمایندگی ها در روز جمعه سیاه با تاخفیف های ویژه بالای 5 درصد از ساعت 7 صبح شروع به کار میکنند. در صورتی که فروشگاهی قید این روز را بزند باید دست کم یک هفته با ضرر و زیان مالی دست و پنجه نرم کند. به طور کل فروشگاه هایی که به حراج جمعه سیاه میپردازند به سه گروه تقسیم میشوند : گروه اول، فروشگاه های برند و مارکت های خرده فروش گروه دوم، فروشگاه های زنجیره ای بزرگ و گروه اخر، فروشگاه های اینترنتی.

در کشور مان ایران جمع کثیری از فروشگاه های اینترنتی این روز را از دست نمیدهند. و برای بعضی از محصولات تخفیف های ویژه ای قرار میدهند. هر چند که میزان سود دهی در جمعه سیاه بسیار کم است. اما امار فروش محصولات در این روز چندین برابر روزهای عادی است.

منبع:وب سایت history.com

اشتراک گذاری